В присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерите на

...
В присъствието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер премиерите на
Коментари Харесай

Пред Юнкер: Борисов и Ципрас подписаха декларация за изграждането на интерконектора

В наличието на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер министър председателите на Република България Бойко Борисов и на Република Гърция Алексис Ципрас декларираха политическата поддръжка на двете страни за довеждане докрай на плана за интерконектор Гърция-България, оповестиха от държавната пресслужба. Декларацията бе подписана по време на съвещание на Европейския съвет в Брюксел, написа Блиц.

В документа се акцентира, че страните поддържат амбициозния график за осъществяване на дейностите по плана. Съгласно декларацията се планува строителните работи по газопровода Гърция-България да стартират до края на 2018 година Интерконекторът следва да бъде въведен в употреба през 2020 година, когато се чакат и първите доставки на азербайджански природен газ през Транс-Адриатическия газопровод. Министър-председателите на България и Гърция ще наблюдават от близко осъществяването на дейностите по плана, с цел да се обезпечи своевременното му осъществяване.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е стратегически план за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за района на Югоизточна Европа. Изграждането му ще обезпечи на Европа природен газ от спомагателни източници, по-специално от каспийския район през Транс-Адриатическия газопровод, както и полутечен природен газ от Гърция. Интерконекторът Гърция-България е измежду седемте предпочитани за Европейска комисия планове, включен е в самодейността за газова съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Реализацията на газопровода ще способства за свързване на енергийните пазари, ще усили конкуренцията и ще подсигурява сигурността на доставките на газ в Югоизточна Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР